Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 09-11-2012
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Maria Graur
Titlul articolului: Mitingul UDMR a avut un mesaj clar: „Prefectul să-şi ceară scuze de la poporul secuiesc”
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stirea-zilei/mitingul-udmr-a-avut-un-mesaj-clar-prefectul-sa-si-ceara-scuze-de-la-poporul-secuiesc/


Un număr mare de persoane (în jur de 800 potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Covasna, care citează organele de ordine, 3.000-4.000 mii potrivit preşedintelui UDMR Covasna, Tamas Sandor), purtând steaguri secuieşti primite în dar, au luat parte la mitingul organizat în faţa Prefecturii ieri după amiază.
Potrivit organizatorilor, întâlnirea locui­torilor de etnie maghiară a avut drept scop apărarea simbolurilor comunităţii din care fac parte, cu mândrie - steagul, imnul  şi semnele heraldice ale Ţinutului Secuiesc.În declaraţiile pe care le-au făcut în faţa reprezentanţilor presei, atât preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, cât şi preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au pus accent pe dorinţa concetăţenilor maghiari pe care îi reprezintă, ca prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, să-şi ceară scuze "de la poporul  secuiesc" pe care l-a jignit prin acţiunile intreprinse de acesta. "Toţi avem sensibilităţi, iar una dintre sesibilităţile noastre este legată,  la fel ca  şi la alte naţiuni, de  simbolurile noastre. În ultima perioadă, acest prefect nu a făcut altceva decât să atace toate hotărârile din ultimii 5 ani, ale autorităţilor locale care vizează, într-un fel sau altul, simbolurile noastre naţionale. Care este problema unui prefect trimis de Bucureşti aici, cu Casa de Cultură Konya Adam? Care este problema cu o serie de instituţii culturale, în condiţiile în care noi, în Sfântu Gheorghe,  sprijinim atât cultura maghiară cât şi cultura română. Nu există un oraş în România, precum Sfântu Gheorghe, care să aibă două teatre - unul în limba română şi unul în limba  maghiară - finanţate de autorităţile locale. Eu cred că ceea ce  a făcut actualul prefect nu are alt scop decât să strice relaţia dintre români şi maghiari", a declarat Antal Arpad.

La rândul său, Tamas Sandor a menţionat, printre altele: "Ne-am adunat astăzi, aici,  deoarece nu există respect faţă de comunitatea noastră. (...) Prefectul judeţului Covasna ne calcă în picioare, mai ales sentimental".După ce şi-a finalizat discursul, în asen­timentul tuturor participanţilor acesta a intrat în sediul Prefecturii Covasna pentru a-l înmâna prefectului Codrin Munteanu.„Noi vrem autonomia Ţinutului Secuiesc" 
Pe timpul derulării mitingului, în câteva rânduri s-a adus în discuţie necesitatea obţinerii „autonomiei Ţinutului Secuiesc", lucru cu care toţi cei prezenţi au fost întru totul de acord. Răspunzând întrebării unui reporter TV, pe această temă, Antal Arpad a precizat: „Nu este un secret pentru nimeni că dorim autonomia Ţinutului Secuiesc, dar trebuie să subliniez foarte clar,  pentru cei care mâine vor spune că autonomia înseamnă paşaport,  graniţe şi sârmă ghimpată, că autonomia nu este împotriva statului roman. Este cunoscut faptul că 3 milioane de cetăţeni români  trăiesc în Spania şi Italia,  unde există autonomii teritoriale precum Tirolul de Sud, Catalonia sau Ţara Bascilor, şi acei oameni sunt fericiţi şi se respectă între ei. Eu cred că acesta este cuvântul cheie, trebuie să ne respectăm, guvernul trebuie să respecte pe toţi cetăţenii acestei ţării, indiferent de na­ţionalitatea lor".Preşedintele UDMR Tamas Sandor a precizat că, totodată, maghiarii cer legiferarea în Parlamentul României a limbii  maghiare, ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, pe lângă limba română. „Eu şi familia mea stăm aici de 1000 de ani, avem blazon din anul 1566. Nu eu am plecat din ţara mea, ci ţara mea a plecat de unde stau eu", a conchis Tamas Sandor.În obţinerea acestor deziderate, toţi ce prezenţi la miting, şi nu numai, se bazează pe munca pe care o vor depune în viitorul Parmament al  României  actualii candidaţi ce intră în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din data de 9 decembrie a.c., prezentaţi la mitingul de ieri.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.